NowWhyTwo Moscow

Wadah bicara. Kuatkan Iman Teruskan Amal~

Aku Orang Baik?

Pernah tak disuatu ketika anda merasakan seperti, hari ini…aku dah belajar banyak benda. Banyak topic yang aku dah cover, banyak subjek yang aku dah revise. Kesimpulannya hari ini aku telah berjaya melakukan banyak benda dan yang paling penting hari ini aku dah study dari pagi sampai petang dan aku tak buang masa aku dengan benda tak berfaedah cam orng lain’

Pernahkan perasaan seperti itu terlintas di hati anda? Atau mungkin bukan saja dalam konteks pelajaran dan ulangkaji, tapi dalam apa jua kedaan yang mana kita rasa kita dah bagi yang terbaik, yang terbanyak dan sekarang kita merasakan puas dan cukup?

Kadangkala sesetengah individu akan merasakan aku dah cukup baik, aku tak kacau hidup orang lain dan orang lain juga tak kacau hidup aku..hidup kau hidup kau, hidup aku adalah hidup aku. Kita rasa kita dah jadi pelajar yang cemerlang dan terbilang kerana kita adalah yang terajin dalam kumpulan kita, atau mungkin kita adalah yang terpandai dalam batch kita. Dari segi akhlak dan perangai pulak, kita rasakan kita dah mencapai piawaian kerana kita seorang yang rajin belajar, pandai manfaatkan masa terluang dengan menelaah buku pelajaran, maklumlah nak jadi doctor ilmu kena banyak. Kita juga rasa kita bukan cam orang lain yang suka buang masa layari internet, chatting, layan you tube, sembang-sembang dan borak kosong. Sambil lepak-lepak diisi dengan gossip dan mengumpat. Kita rasa kita tidak ada semua element tak baik tu. Malah lebih meneguhkan lagi keyakinan kita yang kita nie baik, apabila hujung minggu jer kita pergi usrah. Dengar naqib/naqibabercerita, pesan-pesan sikit lepas tu balik bilik dan terus buka buku dan sambung study.

Continue reading

April 29, 2009 Posted by | Akhlak, Tazkirah | 6 Comments

Kita bertanya..Al-Quran Sudah Menjawab…

JANGAN MENGELUH….
Kita selalu bertanya…dan Al-Quran sudah menjawabnya…

KITA BERTANYA: KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB
“Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan,”Kami telah beriman.”(“I am full of faith to Allah”)sedangkan mereka tidak diuji?Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.”
Surah Al-Ankabut ayat 2-3


KITA BERTANYA: KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?
QURAN MENJAWAB

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.”
Surah Al-Baqarah ayat 216


KITA BERTANYA: KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
QURAN MENJAWAB
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya,”
Surah Al-Baqarah ayat 286; Al-Haj ayat 78; At-Thalaq ayat 7


KITA BERTANYA: KENAPA RASA FRUST?
QURAN MENJAWAB

“Jgnlah kamu bersikap lemah. dan jgnlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman.”
Surah Ali-Imran ayat 139


KITA BERTANYA: BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?
QURAN MENJAWAB
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan dengan jalan sabar dan mengerjakan sembhyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk.”
Surah Al-Baqarah ayat 45


KITA BERTANYA: APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?
QURAN MENJAWAB
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu’min, baik diri mahu pun harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka…
-Surah At-Taubat ayat 111


KITA BERTANYA: KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?
QURAN MENJAWAB
‘Cukuplah Allah bagiku,tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.”
-Surah At-Taubat ayat 129


KITA BERKATA: AKU TAK DAPAT TAHAN!!!!!!
QURAN MENJAWAB
“……
dan jgnlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir.”
-Surah Yusuf ayat 87

diadaptasi dari http://www.iluvislam.com

April 20, 2009 Posted by | Tazkirah | 3 Comments

Ketika Alam Bertasbih

” Apa yang ada di langit dan ada di bumi bertasbih kepada Allah, dan Dialah yang Maha Perkasa, Maha Bijaksana ” (Surah Al-Hasyr 59:1)

Subhanallah. MasyaAllah. Alhamdulillah.

Adakah kalimah ini yang meniti di bibir kita tatkala melihat kebesaran Allah yang ditunjukkan melalui penciptaan alam ini?

Seluruh alam ini,pokok-pokok , haiwan-haiwan di laut, darat dan juga udara tidak berhenti-henti bertasbih memuji kebesaran Allah.

Kita pula bagaimana?

Apakah yang kita lakukan ketika alam bertasbih?

Hanya diam atau bergelak ketawa bersama kawan-kawan?

April 19, 2009 Posted by | Tazkirah, Video | , , | 1 Comment

Bila Tuhan Katakan Jadi

Wahai jasad yang lembut jiwanya

kau secanting hajat di hati bonda

penggalas doa garapan ayahanda

moga menjadi yang tangkas akalnya

memekar hati bertuankan Tuhan

memutik diri berperikan iman.

Bila Tuhan katakan jadi

kau senyum persis bidadari.

Bidadari resminya tidak mengguruh

sungguhpun dunia menyalak lagu-lagu neraka.

Kau memilih jalan payah

membutuh kasih akhirat

hiba menadah tangan

menolak jelaga-jelaga ria

mendepang mencari syurga

dalam debu dunia berkusta.

lady_muslimah

Continue reading

April 13, 2009 Posted by | Cerpen, Puisi | Leave a comment