NowWhyTwo Moscow

Wadah bicara. Kuatkan Iman Teruskan Amal~

Di Sebalik ‘Snow’ Putih


snow-road

Recently kat Moscow ni asyik snow jer kan…? really heavy snow… when u look outside your window and u’ll see…wow! So white! Salji yang putih dah menyeliuputi bumi Russia nie…kadang-kadang terpikir apa yang kita dapat belajar dari  penciptaan Tuhan nie kan?

Salji, apa yang dapat aku pelajari dari mu?

Sesungguhnya Tuhan tidak akan menciptakan sesuatu itu sia-sia.. Jadi mesti ada sesuatu yang dapat kita pelajari dari fenomena ciptaan Allah nie kan.

Living here in Rusia, you should make use of whatever that it can offers you, sebab mana ada salji kat Malaysia…so for one thing, be grateful that you have been thrown here, that u’d been stranded here , for one reason- to learn something..

Kalau kita lihat pada salji tu sendiri la kan…putih, nampak cam bersih jer dari jauh..tapi when you go closer u’ll see the true colour..i mean its not that white n clean because the closer u look at it, u could see that it has some dirts on it..may be ada puntung rokok, maybe ader ludah kesan infection dari virus influenza ker waktu-waktu winter nie…botol2 arak yang tertanam kat bawahnya dan kalau dilihat dengan microscope -…

there must be lots of microbs too.. kiranya salji tu xderlah bersih dan putih sangat. Tapi kita sebagai manusia nie selalu suka melihat pada luaran dan terus  buat kesimpulan. Like most people like to say, ‘don’t jugde the book by its cover’. So u have to know the content of the book then u decide how the story goes.

Mungkin kita boleh analogikan salji tu dgn dunia. Apakah dunia pada pandangan manusia?

Dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan..’ (Ali-Imran 3:14)

Bagi kebanyakan manusia, dunia itulah segala-galanya. Di dunialah kita dapat memiliki segala cinta yang diingini, segala nikmat, segala keindahan dan kesenangan..

‘The world has everything to provide’

Maka terciptalah ideology- masa muda tu hanya sekali so, enjoyla dulu.. Tapi sedarkah kita akan firman Tuhan:

Sesungguhnya Kami telah menjadikan apa yang di bumi sebagai perhiasan baginya, untuk Kami menguji mereka, siapakah yang terbaik perbuatannya..’

(Al-Kahfi 18:7)

Maka bak fenomena salji yang cantik tuk dipandang, ibarat permaidani putih yang indah meliputi bumi Rusia ni, boleh buat snowman, boleh tangkap gambar dan masukkan dalam facebook. Buat snow ball, baling-baling dan kita pun seronok. Disebalik itu, sering jugak kita dengar apabila salji jer kena pakai baju tebal2, susah nak jalan sebab nanti kasut akan terbenam dalam salji dan lebih menyusahkan kalau salji dah mula cair- jalan akan jadi lecak. Jadi apa bezanya dunia?

Bukankah dunia juga sekali pandang sgt seronok dan mengembirakan, tapi hakikatnya dunia tu jugak boleh mnyebabkan kita susah di akhirat nanti kalau kita tak pandai menggunakan nikmat yang Allah beri ini dengan sebaik mungkin.

‘Dia mengangkat (darjat) sebahagian kamu diatas yang lain untuk mengujimu atas (karunia) yang diberikanNya padamu..’ (Al-An’am 6:165)

Bila winter berakhir, musim lain pula menyapa.  Salji mencair, maka tiada lagi tanda adanya salji dan berakhirlah episode dan riwayat hidop salji. Apabila sampai suatu masa yang dah ditentukan dunia juga akan begitu. Akan musnah dan segala isinya akan binasa. Maka salji dan dunia tidaklah kekal selama-lamanya. Hakikatnya hidup ini adalah sementara. Walau seseronok mana sekalipun ia akan musnah dan kita terpaksa melepaskannya pergi.

‘Sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesengangn (sementara) dan seseungguhnya negeri akhirat itulah yang kekal’ (Al-mukmin 40:39)

n10b-n-andromeda-galaxy-495bg

Kita seharusnya bersyukur kerana Allah mengajar kita erti kehidupan melalui fenomena alam ini. Ambillah pengajaran darinya. Walaupun ia cantik, putih tetapi disebalik timbunan salji itu terdapat sampah sarap dan kekotoran. Kalau di zoom dgn microscop byklah mikroorganisma lain yang akan jelas pada pandangan kita. Begitulah jua dunia, jgn kita mudah terpedaya dengan seni keindahannya sahaja tapi kita harus sedar akan hakikat untuk apa ia dicipta dan bagaimana kita dapat menggunakannya untuk mmbantu kita suatu masa nanti.

Cubalah meletakkan dunia di tangan dan bukan di HATI….

February 27, 2009 - Posted by | Tazkirah

4 Comments »

  1. hmm…menarik pemikiran ini. yalah, Allah kan mencintai hambanya yang suka berfikir. cuba fikirkan apakah yg Allah ingin tunjukkan kapada hamba2Nya disebalik setiap aturanNya. maha suci Allah yg amat sempurna daam tiap rencanaNya..tq penulis

    Comment by nusayba | February 27, 2009 | Reply

  2. very interesting indeed!
    i have to admit there’s some point in my life that i take for granted and sometimes tends to get lazy to think about all mighty Allah creations. thanks for waking me up when im almost fall asleep

    Comment by izzati azmin | February 27, 2009 | Reply

  3. kadang-kadang bila dah snow..terasa rindu plak pada sang hujan…aperpun alhamdulillah atas segala nikmat Tuhan!

    Comment by blue_turtle | February 27, 2009 | Reply

  4. Assalamualaikum…

    bagus sgt artikel ini…

    its more better if u Don`t judge the book by its cover.. k.
    luaran x mnjanjikan apa2,

    Kadang2..mmg perlu nilai dari cover dulu…sbab, dari luaran bolh terpancar apa yang ada di dalam….
    judge the book by its cover…if u think that its good..,then,,explore what inside the book…
    if the cover oredy show that its really2..bad.,.then, dun u think that its juz wasting time to see inside?

    Comment by ct | December 16, 2009 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: