NowWhyTwo Moscow

Wadah bicara. Kuatkan Iman Teruskan Amal~

Jom Main Kira-kira


Pada suatu malam, 2 orang sahabat berbual-bual di YM (Yahoo Messenger), hinggalah timbul persoalan di bawah:-

INA-Berapakah purata umur manusia boleh hidup sekarang ???

NANA-Emmmm…lebih kurang 63-65 kan, plus minus la……

INA-Percaya tak adanya hari akhirat??

NANA-Mestilah percaya…kan tu termasuk dalam rukun iman…ish3 lagi satu, percaya ni bukan setakat dengan kata-kata je tau….!!

INA-Waa, hebatnye…baru nak tanya lagi tadi…

NANA-Eh!! kenape pulak tanye pasal tu? tadi tanye pasal umur pastu pasal percaya hari akhirat pulak…macam takde kaitan je soalan tu….

INA-Mestila ada kaitannya…awak ni pun….(”,) cube kita ‘compare’kan pulak masa kat dunia ni dengan dekat sana nnti….

NANA-Laaaa….kne kira pulak la ni,,,

INA-Semestiya! Kan tajuk kite pun  ‘Jom Main Kira-kira’…..

NANA-Hemmmm, nak kira macammane ni? kan dekat sana nanti mase da takde kan. Pelik la awak ni.

INA-Pandai pun awak, jadi nya sekarang 65 tahun dibahagi dengan infinity la kan. Berapa jwpnnya…???

NANA-Laaa..tu pun nak kene bagitau ke, jawapannya infinity la…

INA-Jom lihat kes ni pulak… Berapa lama individu tertentu perlukan untuk mndpt 1 ijazah atau apa2 sahaja yang melayakkn die mendpt kerja untuk menampung masa depan dia sendiri?

NANA-Panjangnye soalan awak…………………….. maknanya dari mula die pergi sekolah ke ni?

INA-Yup!

NANA-Emmmm… ade la lebih kurang 17-18 tahun berhempas pulas dgn buku, dari tadika sampai dpt degree…. ish3 lame jugak rupenya.

INA-Mmg pun, belajar sampai 18 tahun untuk tampung kehidupan selama 40 tahun  selepas tu. Emmmm, secara logic nye pun tak begitu menguntungkan. TAPI sangat beruntung bagi sape2 yang peka tntg hal ni pulak… Manfaat kan hidup selama 65 tahun sekarang untuk kehidupan yg infinity di sana.

Kalau kite bagi kes ni pada seorang bisnessman pun semestinye dia pilih keuntungan yg infinity tu instead of keuntungan 2x ganda saje… Dan pade pandangan die jgk, dah tentu org yang masih memilih keuntungan 2x gande berbanding infinity tu adalah sgt2 tak boleh di terima akal, sangat merugikan diri sendiri….

NANA-Heemmmm….menarik jgk analogi awak tu ye, tp susah la nk jadikan seluruh usia kte ke arah akhirat.… mestilah kte nak jgk masa tuk bergembira macam orang lain…. Awak senang la, sebab awak mmg budak baik… tapi kalau macam sye ni, susah tau…

INA-Bila pulak la saye ckp kta xboleh bergembira ni….? infact sambil kte bergembira kte boleh jgk dapat kebahagiaan yg infinity tu (takkan berakhir)….

NANA-Iye ke…? Awak ni jgn la nk tipu pulak….

INA-Nak buat ape la saye tipu pulak.. Betul Nani, tak mustahil pun nak dpt kedua2 nye..

NANA-Camane tu? X sabar saye nak tahu………..

INA-Ok2, senang je Nani…. Ikhlas kan segala amalan kamu hanya untuk-Nya….

NANA-Heh!! Senang jugak bile dgr awak ckp camtu, tp susah sebenarnye tau.

INA-Takkan jadi susah klu kite mulakn dgn perkara2 yg senang dulu. Contohnya pasal makan..Awak sendiri pun boleh Nampak kn klu seseorg tu makan sebab nak kenyangkn perut die atau makan sebab nak dapat tenaga (untuk menjalankan tggjwb sbg hamba-Nya), xperlu berhabis-habisan dalam hal makan kite klu kte betul2 tahu sebab ape kte makan.. Betul tak Nani?

NANA-Hemmmm…betul awak cakap tu

INA-Nana takde contoh lain ke? Mungkin lagi menarik dari ap yg saye fikirkn.

NANA-Haa!! Contoh ni mesti menarik punye…. Ikhlaskan hubungan yg kita ade skarang. Tak kisah la dengan sape2 pun, dgn roommate, housemate, batchmate, adik-beradik, sepupu2 kat kampong, mak cik pak cik, kwn2 satu floor, kawan2 sekolah lame, cikgu2 sekolah lame, senior2 dekat Moscow, junior2 dekat Moscow… emmm ramai lagi la… tak larat nak sebut semua la…

INA-Wah!!! Ramai tu Nani… Macam mane yg Nani faham kalu kita bina hubungan ikhlas kerana-Nya?? Boleh explain sikit tak?

NANA-Emm….Dari apa yg Nani faham, kalau seseorang tu bina hubungan ataupun bergaul ikhlas kerana-Nya, mestilah segala tindakan dia dalam berhubungan dengan orang2 lain hanya sepadan dengan apa yg Allah nak… Contohnya, dia suka dan gembira bila tolong orang lain, senang maafkan kesalahan orang, selalu nasihat orang dengan cara terbaik kalau ada yg buat silap, sensitive pada keadaan orang lain, senang hati kalau dapat gembirakan orang lain, rasa seronok lihat orang lain gembira, sabar dengan perangai orang lain, tak senang hati lihat orang lain bermasam muka, rase seronok bile dapat buat baik pada orang. Banyak lagi la Ina.

INA-hehee, jadi sekarang senang tak nak berjaye dalam dua2 mase tu Nani?

NANA-Takde la susah sangat macam yang saye rase sebelum ni.

INA-Lagi satu kan, segalanya kite kene mulakan dengan bende yg mudah2, baru ada semangat nak teruskan perubahan… Betul kan?

NANA-A’ah, saye setuju la. Waa….tak sangka saye dapat banyak bnde ni hari ni… Terima kasih Nani. Jangan la serik berbual dgn saye ye..

INA-Eh! Ade pulak ckp macam 2… Seronok kan kongsi2 macam ni. Ade mase kite bual lagi ye.

November 29, 2008 - Posted by | Tazkirah | , , , ,

1 Comment »

  1. salam ziarah ya akhi..
    waa.. mantap post..huuu

    Comment by Amirul Mukmin | December 5, 2008 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: