NowWhyTwo Moscow

Wadah bicara. Kuatkan Iman Teruskan Amal~

Jom Main Kira-kira

Pada suatu malam, 2 orang sahabat berbual-bual di YM (Yahoo Messenger), hinggalah timbul persoalan di bawah:-

INA-Berapakah purata umur manusia boleh hidup sekarang ???

NANA-Emmmm…lebih kurang 63-65 kan, plus minus la……

INA-Percaya tak adanya hari akhirat??

NANA-Mestilah percaya…kan tu termasuk dalam rukun iman…ish3 lagi satu, percaya ni bukan setakat dengan kata-kata je tau….!!

INA-Waa, hebatnye…baru nak tanya lagi tadi…

NANA-Eh!! kenape pulak tanye pasal tu? tadi tanye pasal umur pastu pasal percaya hari akhirat pulak…macam takde kaitan je soalan tu….

INA-Mestila ada kaitannya…awak ni pun….(”,) cube kita ‘compare’kan pulak masa kat dunia ni dengan dekat sana nnti….

NANA-Laaaa….kne kira pulak la ni,,,

INA-Semestiya! Kan tajuk kite pun  ‘Jom Main Kira-kira’…..

NANA-Hemmmm, nak kira macammane ni? kan dekat sana nanti mase da takde kan. Pelik la awak ni.

INA-Pandai pun awak, jadi nya sekarang 65 tahun dibahagi dengan infinity la kan. Berapa jwpnnya…???

NANA-Laaa..tu pun nak kene bagitau ke, jawapannya infinity la…

INA-Jom lihat kes ni pulak… Berapa lama individu tertentu perlukan untuk mndpt 1 ijazah atau apa2 sahaja yang melayakkn die mendpt kerja untuk menampung masa depan dia sendiri?

NANA-Panjangnye soalan awak…………………….. maknanya dari mula die pergi sekolah ke ni?

Continue reading

Advertisements

November 29, 2008 Posted by | Tazkirah | , , , , | 1 Comment

Selamat Bersukan di SUKOM 2008 !

Assalamualaikum wbt,

Senyap dan sungguh sunyi sekali blog NowWhyTwoMoscow sejak mula semester 2008/2009. Untuk beberapa bulan ini, kami pihak editor NowWhyTwo mohon ribuan kemaafan kerana proses “update” blog ini terlalu lambat. InsyaAllah, setiap kekurangan akan ditingkatkan, setiap kelemahan akan dikuatkan.

____________________________________________________________________________________________

Setiap hari apabila bangun daripada tidur, tidak ramai antara kita yang akan mengenang dan memikirkan kembali apa yang telah dilakukan pada hari semalam. Menyesalkah kita dengan hari semalam atau berpuas hatikah dengan apa yang telah berlaku? Berlalu minggu-minggu sudah kadang-kadang tidak memberi kesan apa-apa kepada kita. Isnin, memulakan hari ke kelas. Jumaat-tidak sabar menanti hujung minggu.

Ingatlah, hari semalam dan masa silam adalah yang paling jauh dengan kita, tidak mungkin dapat kembali lagi kepada waktu tersebut. Menyesal atau berpuas hati, Continue reading

November 21, 2008 Posted by | Tazkirah, Ucapan | | Leave a comment