NowWhyTwo Moscow

Wadah bicara. Kuatkan Iman Teruskan Amal~

Jadilah..maka jadilah


Sebagai manusia, kita tidak boleh lari dari masalah. Setiap hari pasti ada pelbagai masalah yang akan kita hadapi sama ada berkaitan dengan wang. pelajaran, pekerjaan, kawan-kawan, keluarga dan banyak lagi masalah lain.

Bagaimanakah kita menghadapi masalah tersebut? Adakah kita akan berusaha untuk menyelesaikan masalah tersebut sebaik mungkin? Dan adakah cukup hanya sekadar berusaha? Ada sesuatu yang kurang jika apa yang anda lakukan berhenti di situ.. Bertawakkal kepada Allah.

Manusia, hamba Allah yang sangat lemah. Tiada tempat lain untuk kita mengadu nasib melainkan kepada Allah Taala. Setiap saat dan waktu sebenarnya pertolongan Allah itu sangat-sangat diperlukan.

Yakinlah bahawa setiap hasil yang diperoleh dalam setiap pekerjaan semua itu dari Allah.

“ Sesungguhnya urusanNya apabila ia menghendaki sesuatu Dia hanya berkata kepadanya, “Jadilah!” maka jadilah sesuatu itu. [Ya Seen:82]

Apabila Allah hendak tolong kita, bila-bila masa sahaja pertolongan Allah itu akan datang. Datang pula dari arah yang tidak kita sangka-sangka.

“…Barangsiapa bertakwa kepada Allah nescaya Dia akan membukakan jalan keluar baginya. Dan Dia memberikan rezeki dari arah yang tidak disangka-sangkanya. Dan barang siapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah akan mencukupkan keperluannya. Sesungguhnya Allah melaksanakan urusanNya. Sungguh, Allah telah mengadakan ketentuan bagi setiap sesuatu” [At-Talaq : 2-3]

Kerana itu, berdoalah kepada Allah tanpa ada rasa putus asa mengharapkan pertolongan darinya. Bertakwalah kepada Allah dan bertawakkallah kepadaNya.

October 11, 2008 - Posted by | Tazkirah |

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: