NowWhyTwo Moscow

Wadah bicara. Kuatkan Iman Teruskan Amal~

Marhaban ya Ramadhan!~


Assalammualaikum dan salam ukhwah buat semua. Setelah hampir 2 bulan bercuti, selama itu jugalah NowWhy2 berehat seketika, kini kita kembali meneruskan perjuangan yang belum selesai di bumi Moscow ini. Dalam edisi khas sempena Ramadhan ini, akan dikupas sedikit sebanyak bagaimana cara yang sepatutnya kita lakukan untuk Menyambut Ramadhan, tujuan pensyariatan ibadah puasa dan halangan-halangan dalam menuju makna puasa itu sendiri.

Jika seorang teman yang anda kasihi menyatakan hasratnya ingin berkunjung ke rumah anda serta singgah untuk beberapa hari, apakah yang akan anda lakukan sempena kedatangannya? Apakah perasaan anda? Tentunya anda gembira, menyediakan persediaan bagi menerima kunjungannya dengan mengemas rumah dan mengadakan keperluan yang sepatutnya bagi tetamu tersebut. Bukankah begitu yang selayaknya anda dan teman-teman lakukan?

Jika demikian, bagaimana pula jika yang akan datang menjenguk anda bukan sahaja dikasihi oleh diri sendiri, bahkan ia dikasihi oleh Allah SWT, Nabi Muhammad SAW dan sekelian orang yang beriman? Tetamu yang akan berkunjung ini membawa bersamanya sepanjang siang dan malamnya kebaikan dan keberkatan daripada Allah. Ia adalah bulan Ramadan yang mulia, bulan berpuasa dan bertilawah al-Quran, bulan tahajud dan qiamullail, bulan kesabaran dan ketakwaan, bulan keampunan dan kebebasan daripada api neraka.

Pemupukan Taqwa

Bulan Ramadhan bulan yang sungguh istimewa, disediakan Allah sebagai agenda tarbiyyah tahunan selama sebulan bagi mendidik golongan mu’min menyucikan jiwa, menyempurnakan diri dengan akhlak mulia dan menjelmakan amalan salih menerusi segala tindakannya agar terbina dalam dirinya makna taqwa. Firman Allah:

” Wahai orang-orang yg beriman, diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang sebelum kamu, agar kamu bertakwa” (2:183)

Ingat! Setiap drpd kita mesti menyematkan dalam fikiran bahawa berpuasa kerana hendak memupuk makna taqwa. Sesiapa yg berpuasa kerana tujuan lain, maka tidak sampai kepada hakikat puasa yg sebenarnya. Justeru, Rasulullah saw mengingatkan:

” …sesiapa yg berpuasa pada bulan Ramadan dgn penuh keimanan dan kesungguhan, diampunkan dosanya yg telah lalu.” (Bukhari)

Halangan Terbinanya Taqwa

Masih ramai di antara kita yg berpuasa ikut-ikutan. Tujuan sebenar ibadah puasa diwajibkan Allah tidak difahami. Justeru, ibadah puasa yg dilakukan hari ini tidak lebih sekadar ‘lapar dan dahaga’. Buktinya, sebaik sahaja keluar dari Madrasah Ramadan, kita kembali meneruskan tabiat lama dan perangai buruk. Latihan selama sebulan yg dilalui sepanjang Ramadan tidak banyak menyumbang kepada perubahan. Gambaran-gambaran negatif berikut masih berleluasa di sepanjang Ramadan:

1) Jahil tentang Fiqh al-Siyam

–          Apakah kita dikatakan faham ttg hakikat puasa jika masih meninggalkan solat?

–          Apakah kita dikatakan faham jika masih membuka aurat tanpa rasa malu dan berdosa?

–          Apakah kita dikatakan faham jika masih keluar berdua bersama bukan muhrim, berdua di dalam bilik, berpegangan tangan dan seumpamanya?

–          Apakah kita dikatakan faham jika masih gemar menghabiskan waktu dgn menonton siaran-siaran/cerita-cerita yg sia-sia dan tidak menambahkan ilmu serta meningkatkan iman malah melalaikan drpd mengingati Allah?

–          Apakah kita dikatakan faham jika sanggup meninggalkan puasa tanpa sebarang uzur syarii?

2) Membazir

Amalan membazir adalah antara tanda kufur nikmat. Termasuk amalan membazir ialah terlalu ‘obses’ menyediakan/membeli juadah berbuka dgn berlandaskan nafsu semata-mata, membazir wang dgn membakar mercun dll. Padahal Allah berfirman:

“Sesungguhnya orang-orang yg membazir itu ialah saudara-saudara syaitan” (3:36)

3) Gemar berhibur

Roh ramadhan ialah roh ibadah, roh taqwa. Kecenderungan mengheret bulan Ramadan sbg bulan pesta (pesta jualan, makanan, nyanyian, mercun dsb) ialah terkeluar drpd roh syariat.

4) Ghairah menyambut Hari Raya, dll.

Antara amalan yg perlu dan mesti diperbetulkan ialah keghairahan berlebihan menyambut Hari Raya. Akibatnya ada sesetengah drpd kita yg mensia-siakan bulan yg berkat ini (terutamanya 10 hari terakhir) kerana terlalu sibuk dgn persediaan raya. Alangkah ruginya!

Justeru, sahabat-sahabiah yg dikasihi, marilah kita menghisab dan menghitung diri serta berusaha mengislahkan diri ke arah yg lebih baik..mudah-mudahan dgn segala pengorbanan dan kesungguhan kita beribadah pada bulan yg mulia ini, bulan yg diturunkan Al-Quran padanya, bakal menjadi didikan(tarbiyah) dan bekalan yg cukup utk kita harungi kehidupan ini dgn penuh taqwa setelah berlalunya Ramadan..dan marilah kita sama-sama doakan agar roh ibadah puasa ini dapat dihayati dgn sebenar-benarnya serta objektifnya dapat kita capai dalam menuju redha Allah Tabaraka wa ta’ala,ameen.

September 6, 2008 - Posted by | Tazkirah, Ucapan |

1 Comment »

  1. Assalamu’alaikum, Alhamdulillah we meet The Holy Ramadhan again, let’s spending time for Ibadah kepada Alloh.

    Comment by LDII Bekasi | September 6, 2008 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: